Fram och baksidan av Ghana

Ghana

Om Ghana

Det här är ditt fadderbarns land i korthet.

Ghana
Huvudstad: Accra
Folkmängd: 28 834 000 (2017)
 
Ålder

 

 • Befolkningens åldersstruktur (2017):
  • 0-14 år: 38,01 %
  • 15-24 år: 18,63 %
  • 25-54 år: 34,14 %
  • 55-64 år: 4,97 %
  • 65 år och äldre: 4,25 %
 • Befolkningens medianålder: 21,1 år (2017)
  • Mäns medianålder: 20,6 år (2017)
  • Kvinnors medianålder: 21,6 år (2017)

Demokrati

I Ghana som har en area på 238 535 kvadratkilometer så försöker republikens demokrati och dess president rusta upp landets skolor, hälsovård och bekämpa den korruptionen som en gång fanns i landet.
Republiken har val vart 4:e år och inga större interna konflikter.
Över hälften av landets innevånare är dock jordbrukare och driver sin egen försörjning. Infrastruktur prioriteras nu i Ghana och en del vägar kring städerna är på väg att rustas upp.
 
Samhället

De leende och vänliga människorna lever i ett tropiskt klimat med fina laguner ute vid kusten. Landet är rikt på fåglar och fjärilar. Det finns en del elefanter och lejon ute på slätterna. Människorna på landet, bor i regel i hus med jordgolv och ett till två rum. I städerna finns det mer medel- och höginkomsthavare som då också lever ett annat liv än de låginkomsthavare som finns ute på landsbygden.

Hälsa

År 2005 saknade var 4:e innevånare i Ghana rent vatten. Medellivslängden ligger på ca 60år. Ute på landet är det fortfarande riktigt fattigt och man lider stor brist på resurser inom hälsovård. Var 5:e barn under fem år avlider i malaria. Ca 1 miljon barn är föräldralösa.

Huvudstaden Accra

Regeringen

Ghanas kamp för demokratisering lyckades med dess framgångsrika val 1996.
Idag är Ghana ett välkommet afrikanskt exempel på legitim demokrati och framgångsrika ekonomiska reformer. I en ovanligt fredlig överföring av makten, har en civil regering som växte fram ur en militärregim, accepterat ett valnederlag och överlämnade makten till oppositionen.

Man talar om en nyligen avslappnad atmosfär här. Den militära närvaron har stadigt minskat under de senaste tio åren. Det finns mindre rädsla för att kritisera regeringen. Turister och deras dollar är välkomna. Ghananer är väl kända för sin vänlighet.

Jakten på
öppna och effektiva val och ansträngningar för politiska partier,icke-statliga organisationer och biståndsgivare, som alla hade oerhört bidragit till valprocessen. Vägen mot demokrati i Ghana har inte varit en lätt uppgift, och kampen fortsätter som nationen främjar sina ansträngningar med att inrätta fler politiska, sociala och ekonomiska reformer

Källa: Ghana Life http://www.library.yale.edu/~fboateng/fbhp.htm

Cape Coast - 5 mil från Tarkwa

Cape Coast grundades med det portugisiska namnet Cape Corso av Portugal på 1600-talet. Staden växte fram runt fortet Cape Coast Castle och räknas nu till ett världsarv!

Staden hade under 1600-talet ett avtal med svenska Afrikanska kompaniet och under ett tag hette fortet Carlousborg efter Kung X Gustav. Holland tog till slut herraväldet över fortet och efter det blev det England.
Britterna har sedan dess haft staden i sin regi fram till Ghana blev självständigt. 

Cape Coast är omnämnd i den svenskskrivna romanserien Johan Vilde (Janne Lundström, 1977-1982)

Den fantastiska djungeln

Ger man sig ut på regnskogsvandring i Ghana så träffar man säkert på apor, elefanter,buffel, leopard, fjärilar och där ska finnas över 200 fågelarter.

I nationalparken Kakum finns fantastiska hängbroar långt ovan marken och möjlighet till övernattning för den som vågar sova kvar.

Stranden

Det turkosblåa vattnet lockar i hettan och stranden ute vid kusten är en otrolig plats alla tipsas att besöka. Det finns dock vågor och underströmmar man bör se upp med, men rekommendationerna är att bada i de palmomkransade lagunerna som är tryggare.

Ananas

En exportvara från Ghana är bland annat ananas.

Portionsförpackade bitar av ananas, mango, kokosnöt och papaya levereras till bland annat Europa. En mycket god juice med 100% fruktjuice tillverkar de med.

All denna export kan märkas med "Fair trade" märket, men endast 10% märks då efterfrågan av märkningen inte varit större.

Guldbrytning i Tarkwa

Guldbrytning är komplicerat. Mycket mark behövs för att bryta.

De finns flera länder som bryter guld. Bland annat Sydafrika, Australien och Ghana är några länder.

Historiskt sett så har guld gett investerare möjligheten att skydda ekonomiska värden och det kan ge en säkerhet i oroliga tider.

Guldbrytning kan ge förgiftning av mark. Cyanid, arsenik och tungmetaller förekommer. Grundvattnet kan förgiftas.

Företagen som bryter guld skapar behov av arbetskraft.

Vägen till kakao

Kakao kommer från kakoträdet och odlas av bönder. Odlingarna finns främst i södra Ghana.

Uppköpare åker runt och köper kakaobönor. De säljer det sen vidare och vanligast är att det exporteras med båt från Ghana direkt till andra länder. Sverige är ett sådant land.

Kakao kan man odla i ca 30 år på samma ställe sen bör man hitta ny mark.

Ca 190 samhällen i Ghana hanterar kakoodlingar.

Gatubarn som försöker överleva

De gatubarn som bor på gatan finner alla möjliga vägar för överlevnad.

Att elda upp elektronik och datorer på en soptipp för att komma åt koppar, är ett sätt (det finns ingen återvinningsindustri i Ghana).

Vanliga besvär för barnen på soptippen är trötthet, huvudvärk, hosta och utslag.

De gör det för att få möjlighet att kunna gå i skolan. Eller för att få pengar till att köpa mat.

Kommentarer

06.12.2017 19:19

Harriet

Jag ska åka till ghana, accra i januari 2018, jag skulle gärna vilja besöka ett barnhem/skola. Jag undrar om ni kan svara på vad som skulle uppskattas som en present till skolan /hemmet, i material?

17.12.2017 16:02

Harriet Wennermark

Tack 👍

15.12.2017 13:01

Maria Lemon

Hej, När man besöker ett barnhem/skola så är det bra om presenten fungerar för flera barn. Tex en bok, ritblock och kritor, bollar eller leksaks nallar. Om sakerna är begagnade fungerar jättebra.